Secties: de bouwstenen van de Site Breakdownstructuur

De informatie bij een sectie

Aan elke sectie kunnen scenario’s gekoppeld zijn. Scenario’s bevatten informatie over risico’s en maatregelen en vormen dus de kern van de Planop-studie. Als we het scherm voor een sectie oproepen, krijgen we daarom ook direct de lijst van scenario’s te zien. Naast het tabblad met de scenario’s zijn er nog een aantal andere tabbladen met informatie die een eerder ondersteunende functie hebben, zowel bij het opstellen van de scenario’s als nadien bij het raadplegen ervan. Deze achtergrondinformatie is echter niet rechtstreeks gekoppeld aan de scenario’s, en elke gebruiker kan zelf bepalen in welke mate gebruik wordt gemaakt van deze voorzieningen in Planop.

Tabbladen bij een Sectie en een (deel van de) lijst met scenario’s

Tabbladen bij een sectie en een (deel van de) lijst van scenario’s

De lijst van scenario’s

Elk scenario heeft een naam en het is deze naam die in de lijst van scenario’s wordt weergegeven.

De lijst bevat 2 niveaus die gebruikt worden om de scenario’s overzichtelijker te kunnen weergeven. Het eerste niveau is de veiligheidsfunctie (bv. Beheersen van storingen). Enkel de veiligheidsfuncties waarvoor reeds scenario’s gedefinieerd werden, worden weergegeven. Binnen elke veiligheidsfunctie zijn de scenario’s gegroepeerd volgens de categorie (bv. hoge druk).

Net zoals de Site Breakdownstructuur kan men de lijst van scenario’s open- en toevouwen. Dit kan handig zijn om het overzicht te bewaren wanneer de lijst een groot aantal scenario’s bevat.

Scenario’s kunnen aan elke sectie gekoppeld zijn, ongeacht het niveau waarop de sectie zich bevindt in de breakdownstructuur. Het is de conventie in Planop dat een scenario dat gekoppeld is aan een bepaalde sectie, ook van toepassing is op alle onderliggende secties. Scenario’s gekoppeld aan de sectie “Tankenpark” zijn relevant voor elke individuele tank die als subsectie van “Tankenpark” gedefinieerd is.

In de lijst van scenario’s voor een sectie worden daarom ook de scenario’s opgenomen die gedefinieerd werden voor secties die hoger gelegen zijn in de breakdownstructuur en waarvan de betrokken sectie dus een onderdeel is. Als een scenario gedefinieerd is op een hoger niveau, dan wordt in het overzicht achter de naam van het scenario tussen haakjes de naam van de bovenliggende sectie vermeld waarvoor het scenario gedefinieerd is. Hieronder wordt ter illustratie een deel van de lijst van de scenario’s van “Opslagtank T301” weergegeven. Een aantal van deze scenario’s werd gedefinieerd op een hoger niveau, met name voor de secties “Opslag grondstoffen”, “Tankenpark A” en “Tankenparken”.

Scenario’s gedefinieerd in hoger gelegen secties

Scenario’s gedefinieerd in hoger gelegen secties

Scenario’s zonder vermelding van de sectie zijn dus rechtstreeks gekoppeld aan de betrokken sectie en niet geërfd van een hoger liggende sectie.

Klikt men op de naam van een scenario, dan krijgt men toegang tot het scherm met de informatie van dat scenario (zie Scenario)

Naam en omschrijving van de sectie

In het tabblad Sectie vindt men de naam en een omschrijving van de sectie. Typische informatie in dit veld heeft bijvoorbeeld betrekking op de werking of de constructie van de sectie.

Het tabblad Omschrijving

Het tabblad Omschrijving

Lijst van zwakke punten in de sectie

Zwakke punten zijn componenten van de sectie die bij het onderzoek van de procesrisico’s (en dus bij het definiëren van scenario’s) bijzondere aandacht verdienen. Voorbeelden zijn componenten van de omhulling die letterlijk minder robuust zijn uitgevoerd of openingen (al dan niet permanent) naar de omgeving.

Voorbeelden van zwakke punten zijn:

  • kijkglazen
  • peilglazen
  • dunne stukjes leiding
  • expansiebalgen
  • ademventielen
  • staalnamepunten
  • drains
  • enz.
Het tabblad Zwakke punten

Het tabblad Zwakke punten

De subsecties van een sectie

In het tabblad Subsecties zie je welke de onderliggende secties zijn in de breakdownstructuur.

Het tabblad Subsecties

Het tabblad Subsecties

De stoffen in een sectie

Voor elke sectie zie je een lijst van stoffen die bij normale of abnormale omstandigheden aanwezig kunnen zijn. Deze lijst legt een link naar de algemene stoffenlijst, waarin per stof een Stoffiche met de eigenschappen en kenmerken van de stof wordt bijgehouden.

Het tabblad Stoffen

Het tabblad Stoffen

Voor elke stof in een sectie wordt de volgende info weergegeven:

  • de aggregatietoestand (gas, vloeibaar, vast, superkritisch, …),
  • de normale hoeveelheid (i.e. de maximale hoeveelheid bij normale procesvoering),
  • de abnormale hoeveelheid (i.e. de maximale hoeveelheid bij afwijkende omstandigheden).

Wanneer de naam van de stof wordt aangeklikt, krijgt men een scherm waarin naast de hierboven vermelde gegevens ook nog een tekstveld Toelichting is opgenomen. Hierin is eventueel uitleg opgenomen over de geschatte hoeveelheden of bij de mogelijke oorzaken van de ongewenste aanwezigheid van de stof in de sectie.

De lijst van stoffen omvat ook de stoffen die in onderliggende secties werden opgenomen. In de kolom Sectie is weergegeven aan welke sectie de stof werd gekoppeld.

Het scherm met informatie over de aanwezigheid van een stof in een sectie

Het scherm met informatie over de aanwezigheid van een stof in een sectie

Lijst van reacties in de sectie

In het tabblad Reacties is een lijst opgenomen van reacties die relevant zijn voor de sectie. Deze lijst bestaat zowel uit reacties die onder normale omstandigheden kunnen optreden, als reacties die zich in afwijkende omstandigheden in de sectie kunnen voordoen.

In deze lijst worden eveneens de reacties opgenomen die aan onderliggende secties werden gekoppeld. Indien van toepassing, is dit weergegeven in de kolom Sectie van de tabel.

Wanneerop de naam van de reactie wordt geklikt, wordt de fiche Reactie in sectie geopend, waar eventuele extra toelichting kan teruggevonden worden waarom deze reactie relevant is voor deze sectie.

Het tabblad Reacties

Het tabblad Reacties

Scherm met informatie over een reactie in een sectie

Scherm met informatie over een reactie in een sectie

De eventuele toelichting die bij de aanwezigheid van de reactie in de sectie werd ingevoerd, kan men hier terugvinden. Die toelichting zou bijvoorbeeld een verklaring kunnen bevatten bij welke omstandigheden de ongewenste reactie zou kunnen optreden in de sectie.

Vanuit het tabblad Reacties kan eveneens de interactiematrix geopend worden voor de sectie, waarin voor de stoffen aanwezig in de sectie de gekende interacties worden weergegeven.

Reactiematrix voor een Sectie

Reactiematrix voor een sectie