Een lijst aanleggen van reacties

Chemische reacties kunnen de oorzaak zijn van een ongewenste vrijzetting. Zowel gewenste als ongewenste reacties kunnen voor problemen zorgen. Gewenste reacties doen zich doorgaans voor in een reactor. Verlies van controle over de reactor kan zorgen voor een opbouw van druk en temperatuur en leiden tot het falen van de reactor. In bepaalde gevallen kunnen bij afwijkende procescondities ook ongewenste reacties optreden tussen de stoffen in het reactiemengsel. Ongewenste reacties kunnen ook optreden wanneer stoffen met elkaar ongewenst in contact komen, of indien de (afwijkende) omstandigheden gecreëerd worden die de reactie tussen stoffen mogelijk maakt.

Om het onderzoek naar de risico’s van reacties maximaal te ondersteunen laat Planop toe om voor elke sectie een lijst aan te leggen van reacties die er in normale of abnormale omstandigheden kunnen doorgaan. Die reacties worden geselecteerd uit de algemene lijst van reacties die men aanlegt in het deel Stoffen en reacties.

Bij het toevoegen van een nieuwe reactie aan de database kan men 2 stoffen selecteren (twee reagentia) waaraan de reactie gekoppeld wordt. In een interactiematrix voor een sectie waarin deze twee stoffen aanwezig zijn, zal deze reactie dan weergegeven worden. Men kan uiteraard tweemaal dezelfde stof aanduiden, voor stoffen die met zichzelf kunnen reageren.

Naast de selectie van de twee stoffen als reagentia, heeft men nog de volgende informatievelden ter beschikking:

  • naam
  • omschrijving
  • reactiecondities

Het tekstveld Reactiecondities dient om te documenteren bij welke omstandigheden de reactie opgaat. Voor sommige reacties volstaat het dat de reagentia met elkaar in contact gebracht worden, bij andere reacties zullen daarenboven bepaalde condities van druk, temperatuur of concentraties vervuld moeten zijn, of zal de aanwezigheid van een katalysator vereist zijn. Deze informatie is belangrijk om goed gebruik te kunnen maken van de reactiematrix op het niveau van de sectie. In de reactiematrix wordt aangegeven welke reacties in het algemeen mogelijk zijn tussen de aanwezige stoffen, maar dat betekent niet noodzakelijk dat de condities die nodig zijn om de reactie te laten doorgaan, vervuld zijn of kunnen worden in het betrokken onderdeel.